Hat Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır

Hat Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır
19.09.2020
1.651

Hat Sanatı Nedir?
Estetik bakımdan etkili bir görselliğe dayanarak Arap harflerinden yazı oluşturma sanatına hat sanatı denir. Yazı yazma sanatı olarak isimlendirilen hat sanatında Arap harfleri etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan süreç içerisinde hat sanatının etkili bir şekilde gelişim gösterdiğini de ifade etmek mümkün olmaktadır.
Hat sanatının yapıldığı döneme ait izleri de içeriğinde taşıdığını söyleyebiliriz. Bu durum ise doğal olarak hat sanatının tarihsel bir değer olarak karşımıza çıkmasını mümkün kılmaktadır. Osmanlı döneminde hat eserleri oldukça popüler olduğu için günümüz itibariyle Osmanlı Dönemine ait çok sayıda hat sanatı eserine rastlamak mümkün olmaktadır.

Hat Sanatı Nasıl Yapılıyor?
Temelde etkili bir el becerisine gereksinim duyulan hat sanatının, icrasını yapan kimselere hattat deniyor. Hattatlar genellikle usta çırak ilişkisine dayalı olarak yetiştirilen ustalar olarak karşımıza çıkıyor. Hattatlar hat sanatının tam olarak nasıl yapıldığını bilen uzman kimselerdir. Hat sanatını icra edebilmek için öncelikli olarak Arap harflerine hakim olmak şarttır.
Arap harfleri göz önünde bulundurularak, farklı tasarımlara imza atılması ve görsel bir değer ortaya konulması sayesinde hat sanatı da icra edilmiş olur. Hattatlar zihinlerinde canlandırdıkları tasarımları tabloya aktararak, nitelikli eserler oluşturmak konusunda başarılıdır. Bu durum hat tabloları konusunda çok sayıda alternatif seçeneğin de karşımıza çıkmasını mümkün kılar. Böylece hat tablolarının yaşam alanlarında etkili dekorasyon aksesuarı olarak da değerlendirilmesi mümkün olur.

Hat Sanatının Çeşitleri Nelerdir?
Elbette ki günümüz koşullarında pek çok farklı hat sanatı çeşidinden söz etmek mümkün olmaktadır. Hat koleksiyonları söz konusu olduğunda aşağıda sıralanan hat sanatı çeşitleri karşımıza çıkmaktadır:
• Çin hat sanatı
• Batı hat sanatı
• Pers hat sanatı
• Arap hat sanatı
• İslami hat sanatı

Görüldüğü üzere çok sayıda farklı tür hat sanatı örneklerini bulunmaktadır. Bu durum elbette ki hat sanatının ne kadar fazla geniş bir coğrafyaya yayıldığının da bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hat koleksiyoncusu olan kimseler, çok geniş bir coğrafyada yer alan eserleri toplayarak oldukça değerli koleksiyonlara imza atarlar.

Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Whatsapp
Oral Avcı
Oral Avcı
Merhaba ?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?