Pul Koleksyonculuğu Nedir?

Pul Koleksyonculuğu Nedir?
19.09.2020
2.152

Pul Koleksiyonculuğu Nedir?

Posta pullarının toplanması ve belirli kurallar dahilinde biriktirilmesi işlemine pul koleksiyonculuğu denir. Esasında pul koleksiyonculuğunda sadece pullar değil; pullarla ilgili olan zarflar da biriktirilmektedir. Bu türden pulları ve ilgili nesneleri toplayan ve biriktirenlere pul koleksiyoncusu denilmektedir. Elbette ki geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde dünya genelinde çok sayıda pul koleksiyoncusunun bulunduğu bilinmektedir. Günümüz koşullarında pul koleksiyonları yeniden gündeme geldiği için bu alana ilgi duyanların da sayısı artış gösteriyor.

Filateli olarak isimlendirilen bilim dalı tam olarak pullarlı ve pul koleksiyonculuğunu inceler. Genellikle pul koleksiyonculuğu ile filateli sıklıkla karıştırılır. Ancak bu iki kavram birbirinden tamamen farklıdır. Pulların kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Kimi pullarda kuşlar ya da farklı doğal güzellikler yer alırken kimi pullarda dünyaca ünlü bilim insanları ya da liderler yer almaktadır. Bundan dolayı pulların tarihi bir değerinin bulunduğunu ifade etmek de mümkün olmaktadır. Yine pullar sayesinde farklı coğrafi bölgelerden ya da tarihi olaylardan bilgi edinmek de mümkün olmaktadır. Dolayısıyla pul koleksiyonları her zaman kültürel ve tarihi bir değere sahip olmaktadır.

Pul Koleksiyonculuğunda Kullanılan Yöntemler

Pul koleksiyonu pek çok açıdan önemli kazanımları sunmaktadır. Mesela pul koleksiyonu yapmak diğer koleksiyonlara göre çok daha az maliyetlidir. Yine pulların biriktirilmesi ve saklanması oldukça pratik olabilmektedir. Elbette ki pul toplamak için herhangi bir şekilde bir araca ihtiyaç duyulmaması pul koleksiyonculuğunun pratik bir şekilde yapılmasını mümkün kılmaktadır.

Bununla birlikte biriktirilen pulların sergilenmesi için birtakım araç ve yöntemlerin de tercih edildiği bilinmektedir. Üstelik kimi zaman pul koleksiyoncuları topladıkları pulları sergilemek için etkili bir araştırmanın da içerisine girerler. Zira pul koleksiyonu yapanlar her zaman koleksiyonlarını sergilemek isterler. Bu durum koleksiyoncuların farklı teknik ve yöntemleri tercih etmelerini de mümkün kılar.

Pulların korunması için pek çok farklı ürün kullanılmaktadır. Özellikle şeffaf selofan zarfların pulların korunması ve sergilenmesinde etkili olduklarını söyleyebiliriz. Yine pulların özel kutulara yerleştirilerek sıcaktan ve nemden korunması da mümkün olacaktır. Ayrıca pul koleksiyonu yapanlar topladıkları pulları korumak amacıyla çeşitli albümlerden de yararlanırlar.

Comments

No comments yet. You can be the first filling the form below.

Whatsapp
Oral Avcı
Oral Avcı
Merhaba ?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?